Mit tegyek késes támadás ellen?

  „A lábán szúrta meg valaki azt a személyt, akit még szombat hajnalban találtak meg a rendőrök a budapesti Margit hídon. Az életveszélyes sérülést okozó támadással gyanúsított társaságot nem sokkal az eset után elfogták.”- Olvasható az origó oldalán.

– Mit is cselekszünk, ha épp egy gyanús külsejű ember/emberek felé tartunk vagy pont fordítva? Megelőzzük az esetleges atrocitást úgy, hogy átmegyünk inkább a másik oldalra vagy visszafordulunk, esetleg egy másik alternatívát választunk. Egy krav maga tanuló sem szeretne más butaságából bíróságra járni. Felmerül a kérdés „mi van, ha nem tudok sehova menni, és kénytelen vagyok mellettük továbbhaladni?” Természetesen, ha nincs más lehetőség, akkor megyek tovább határozott lépésekkel előre, nem mutatva a félelmem, a legtávolabbi íven kikerülöm őket. Miért is fontos, hogy a legtávolabbi íven kerüljek? Mert az a személy, akit a jövőben támadónak fogok nevezni, mindig egy lépéssel előttünk jár (Ő már tudja, mit szeretne velem szemben, mi csak sejtjük…).

„Valószínűleg több emberre is rátámadtak szombat hajnalban annak a négy főből álló társaságnak a tagjai, akik egyik áldozatukat életveszélyesen megsebesítették a Margit hídon. A támadás erősen vérző áldozatát a lábán szúrták meg. A rendőrök nem is hozzá indultak, amikor megtalálták a földön fekvő sérültet – olvasható a rendőrségi honlapon. Később négy fiatalkorút fogtak el, őket gyanúsítják a támadás elkövetésével.” (Forrás: Origó.hu)

– Vannak késes támadásoknak variációi, amiket mindenkinek van lehetősége elsajátítani. Idővonal szerinti védekezések alapján cselekszünk, amit az edzéseken mi krav maga instruktorok pontos, tudatos munkával átadunk a tanítványoknak. Minden technikai tudás átadása előtt azonban a legfontosabb: Ne félj! Legelőször ezt kell „megtanulnunk”, hiszen rengeteg szituáció azáltal lesz sikertelen (és ennek következményeként általában meg is sérülünk), hogy leblokkolunk, nem merünk cselekedni, megmozdulni sem. Biztos krav maga tudással ez a félelemérzet minimális szintre csökkenthető.

„A rendőröket április 9-én 2 óra 20 perc körül hívta fel egy kerékpáros azzal, hogy rátámadt egy több főből álló társaság. A bejelentő nem várta meg a rendőröket a helyszínen, a kiérkező járőrök azonban megtalálták a vérző személyt. Ő is azt mondta, hogy egy több főből álló csoport támadta meg. A lábán megszúrták, és elvették a zenelejátszóját. A sérültet a mentők kórházba vitték. Ott kiderült, hogy az állapota életveszélyes. A nyomozók később megtalálták a szurkálással gyanúsítható négy fiatalkorú elkövetőt. A társaság egyik tagját életveszélyt okozó testi sértés megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki. A többieket csoportosan elkövetett rablással gyanúsítják. A társaság tagjait őrizetbe vették.” (Forrás: Origó.hu)

Sajnos a mai világban tipikus szituációt szenvedtek el a sértettek. Ez bárhol (metrón, villamoson, buszon stb.) megtörténhet bárkivel attól függetlenül milyen testalkatú, milyen korú. Az edzéseken utcai szituációs gyakorlatok keretében van lehetőség megtanulni, hogyan kell reagálni ezekben a helyzetekben. A lopási, esetleg rablási szituációk esetén megtanítalak kivédeni a támadást, majd menekülni, ha ez nem lehetséges, akkor pedig azt, hogyan „állj bele” a helyzetbe és hogyan védd meg magad. Amennyiben nem lehetséges megvédeni a nálad lévő értéktárgyat (mp3 lejátszó, telefon, laptop, óra stb.) természetesen oda kell adni a támadónak, hisz ezek értéke nem ér fel az életed „értékével”.

Sándor Tamás